InteriorDesignPro
The best of Interior Design
and Global Trends.

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

This project is a love story between the owners, reading and writing. In the inside of their house, stacks of books pile up and no longer have their place. «The occupants feel it was cramped. Somewhat isolated, they want a place where you can read, write and dream, or to take their stories beyond the thick stone walls that surround them. « The architect Antonin Ziegler, has followed this poetic specifications.

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin
Coup d ‘eye
Who lives here: a couple
location: Cliffs impasse, Senneville-sur-Fecamp (France)
Duration of the project: 4 months
area: 60 m?
budget: EUR 80 000
Architect : Antonin Ziegler
Project type: extension
Program : library and garage
Trivia: This room is so singular that the occupants do not call the library, or office, but have spontaneously called «the Cube».

Photos: Antonin Ziegler

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin
LOCATED in a village in Normandy, this small country house and its extension confront almost brutal way the local heritage.
From the house, it perceives the horizon of the sea and the village below. Almost in the middle of nowhere, this cube, as the locals like to call it, just ask the opposition to everything that surrounds it.

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin
For a total change of scenery, the architect deliberately chose not to adopt the architectural codes of the dwelling house. Nothing makes reference to housing: orthogonality, linearity, shapes and sizes, everything is extraordinary. Even the furniture and lighting used are borrowed the architectural language in a public place. But the result is: once in this room, there is elsewhere!

To accentuate this effect of homesickness, the transition between the original house and the extension is in the break. The space has escaped all known repere to better mark the change: a dark staircase and cloisonne, no view, everything is to mark this as a surprise search.

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin
«Everything must lead to the blurring of boundaries: the break in form, scale, brand structure of the will to create a specific and particular place. » Besides the will to offer its inhabitants a place conducive to the escape, the architect is looking at another problematic: create a new image in the landscape. » In view of the surrounding environment, a campaign of sight, I wanted to stage an inner life embodied by the library, framed by the large opening, with decor to the surrounding nature «Says Antonin Ziegler.

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin
Total existing home abstraction allows people to escape in their own imagination.

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin
The materialisation of the same bati disappears to leave room at the landscape.

All storage is relegated to one of the lateral walls in order to release the space of landscape and make this remarkable opening. The roof of abandonment for a simple form, using an even coating inside and outside and opening sizes completely alter the relationship on the outside.

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin
The use of one and the same material gives a coherence to the project and allows you to enter the extension in the continuity of the existing house. All exterior wood are well protected with pine tar. Wood treatment 100% natural, pine tar is used for protection and sustainable ecological wood. This is particularly the treatment that gives the wood that almost black dark.

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin
Besides color high contrast, using a smooth plywood showcases the red brick house.
On the outside and contrary to the feeling one has when one is on the inside, the transition between the two «blocks» is way of very light thanks to the glass corridor.

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin
Shapes, materials and architectural language, the richness of this project lies in the contrast.

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin

Architecture: The Cube, a dedicated extension reading

ZIEGLER architect Antonin
Discover other notable extensions

Category: actus


Comments: 2

  1.  
    Maxime Damagnez 

    Beautiful pictures

     

  2.  
    brunehilde 

    I know decide what I like the most between poetry project in him even the relevance of the photos, or the style of the contributor. Frankly, it changes clichés like «they have opted for a large kitchen because they like to receive …»?

     

Add new comment

May be a delay publication of comments.

Your e-mail never will not be published. Required fields are marked *.

*

*

Your comment: